DHCP Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Ana Sayfa » Application Security » DHCP Nedir ? Nasıl Çalışır ?

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ağımızda bulunan ve ethernet üzerinden haberleşen tüm cihazlarımızın otomatik IP adresi , dns ve alt ağ maskesi gibi özellikleri almasını sağlayan protokoldür.DHCP protokolü IP dağıtım işlemini otomatik yaptığı için ağımızdaki ip çakışmalarını engeller.DHCP istemci/sunucu mimarisiyle çalışır. İstemci/sunucu arasındaki paketler UDP protokolü ile taşınır. İstemcinin ağa ilk dahil olduğu senaryoda, istemci bir Discovery paketi hazırlayarak ağa gönderir.

dhcp

Bileşenleri nelerdir?

1- Scope (kapsam): network ortamındaki istemcilere verilecek Ip adresi aralığı ve kiralama süresi gibi bilgileri içerir.

2- SuperScope (üst kapsam): SuperScope aynı fiziksel network’te bulunan birden çok mantıksal Ip Network’ünü desteklerken kullanılabilecek kapsamların yönetimsel gruplandırmasıdır.

3- Exclusion Range (dışlama aralığı): Kapsamdaki Ip aralığı içinden başka bir Ip aralığını dışlamak için kullanılır.Dışlama aralığındaki Ip adresleri network’teki hiç bir bilgisayara atanmaz.

4- Address Range (adres aralığı): Otomatik olarak Ip atanabilecek Ip adresleri havuzudur.

5- Lease (kiralama): Dhcp sunucusu tarafından belirlenen ve istemci bilgisayarın kendisi için atanan Ip adreslerini kullanabileceği süredir.Default gelen süre : 8 gün’dür.

6- Reservation(rezervasyon): Dhcp sunucusu tarafından kalıcı bir Ip adresi atanmak istendiği zaman rezervasyon işlemi kullanılır. Rezervasyon cihaz’ın her zaman aynı Ip adresi almasını sağlar.

7- Scope Options: Ip adresi ve SubnetMask değerinin dışındaki TCP/IP yapılandırma bilgisidir.Network’teki Router veya Dns server’ın bilgileri gibi.

8- Relay agent: Kendi segmentinde Dhcp sunucusu bulunmayan istemcilerin Ip almasını sağlar.

Nasıl çalışır?

1- Discover (Ip kiralama isteği): İstemci Dhcp sunucusunun etkin olduğu network’te Ip adresi alacaksa, önce Dhcp Discover mesajını broadcast yoluyla network’te yayınlar. Bu mesajın içine kendi fiziksel (MAC) adresini ekler.

2- Offer (Ip kiralama teklifi): sunucu istemcinin yayınladığı Offer mesajını yakalar ve istemci bilgisayara kendi veritabanındaki ilk uygun Ip adresini önermek için yine Broadcast yoluyla DhcpOFFER mesajın yayınlar.Bu mesaj Broadcast yoluyla yollandığı için tüm bilgisayarlara iletilir.Fakat mesajın içine istemcinin mac adresi eklendiği için olası karışıklık engellenir.

3- Request (Kiralanacak Ip seçimi): İstemci yolladığı öneri mesajını alır ve tekrar sunucuya IP adresini istediğini Request mesajını Broadcast yoluyla yayınlar.Bu sefer istemci mesajın içine Dhcp sunucusunun fiziksel Mac adresini ekler.

4- Acknowledgement (Ip kiralama onayı): istemciden gelen istek mesajını kabul ettiğini belirten bir ACK mesajını yine Broadcast yoluyla yayınlar ve istemci IP adresini edinmiş olur.

DHCP Nedir ? Nasıl Çalışır ? - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

IAST ile Zafiyet İnceleme

IAST ile Zafiyet İnceleme 17 Aralık 2024

Broken Access Control

Broken Access Control 09 Aralık 2024

DevSecOps Nedir?

DevSecOps Nedir? 04 Aralık 2024

www.irfankocak.com

İrfan KOÇAK - Tüm Hakları Saklıdır