F5 BIG-IP Node,Pool ve Virtual Server Ekleme

Ana Sayfa » F5 BIG-IP » F5 BIG-IP Node,Pool ve Virtual Server Ekleme

Node,Pool ve Virtual Server ekleme işlemleri sonrasında F5 Big-ip LTM (Local Trafik Manager) üzerinden yük dengeleme işlemlerini yapacağız.

F5 Big-ip LTM (Local Trafik Manager) sayesinde uygulamalarınızı güvenli ve optimize edilmiş bir şekilde yayınlayabilirsiniz.BIG-IP LTM ile uygulama hizmetlerini daha hızlı ve daha öngörülebilir şekilde ölçeklendirme, otomatikleştirme ve özelleştirme yapabilirsiniz.

Lafı fazla uzatmadan konumuza geri dönelim 🙂

F5 arayüzüne eriştikten sonra Local Traffic ›› Nodes : Node List adımlarını takip ederek uygulama serverlerimizi ekleyelim. Aşağıdaki resimdeki gibi ekleme yapmayacaksanız Node List ekranına eriştikten sonra sağ üst köşede bulunan Create butonuna tıklayarakta ekleme yapabilirsiniz.

Açılan ekranda gerekli alanları doldurduktan sonra en önemli kısımlardan birisi cihazın aktif olup olmadığını kontrol etmektir. Bunun için aynı ekranda bulunan Health Monitor kısmını resimdeki gibi none yapabilirsiniz.

Eğer tek bir node ekleyecekseniz işlem sonunda Finished diyebilir yada aynı anda daha fazla node ekleyecekseniz Repead ile ekrandan çıkmadan ekleme yapmaya devam edebilirsiniz.Ben 2 server ekleyeceğim için Repeat ile ilerliyorum ve sonrasında Finished ile işlemi tamamlıyorum.

Node ekleme işlemi tamamlandıktan sonra işlemlerimize Pool ekleyerek devam ediyoruz.Burada da yine Pool List yanındaki + butonu ile ekleme yapabilirsiniz.

Açılan ekranda gerekli ayarları doldururken yine buradaki önemli kısımlardan birisi Health Monitors bölümü olacak bu ekranda /Common altına http eklememiz gerekiyor.Bu işlem cihazın aktif olup olmadığını her beş saniyede bir kontrol edecek ve belirli bir denemeden sonra  size server aktif yada pasif bilgi verir ve sunucu eğer pasif ise sunucuyu pool içinde offline olarak devre dışı bırakır.

Gerekli alanları aşağıdaki gibi doldururken Load Balancing Method kısmında varsayılan olarak gelen Round Robin gelen trafiği havuzdaki sunuculara eşit olarak dağıtır burada farklı seçenekleride kullanabilirsiniz.

New Members kısmında ister daha önce oluşturduğunuz Node Listesinden seçebilirsiniz yada yeni node ekleyebilirsiniz.

Bir kaç saniye sonra pool ve pool membersler aktif olarak listelenecektir.

Node ve Pool Ekleme

Pool içine eklenen serverlerden birisi belirli bir süre sonra offline durumuna düşerse yanındaki yeşil işaret kırmızıya dönecektir. Eğer members içerisinde iki serveriniz varsa ve sadece birisi aktif ise tüm istekler sadece aktif olan servere gönderilecektir.

Buraya kadar yaptığımız işlemlerde Load Balancing için gerekli olan iki serverimizi ve gerekli pool işlemlerini gerçekleştirdik. Bundan sonraki adımlarda ise yeni bir virtual server oluşturup gelen trafiği eşit bir şekilde serverlere dağıtma işlemlerini yapacağız.

Local Traffic > Virtual Servers menüsünden yeni bir server ekleyerek devam ediyoruz. Virtual server oluşturma amacımız gelen trafik istekleri önce buraya gelecek sonrasında ise tanımlamış olduğumuz node ve pool sayesinde istek yönlenecek.

Virtual server ekleme işleminde Destination Address/Mask bölümünde External Interface subnetinden bir ip vermemiz gerekiyor.Ben lab ortamında işlem yaptığım için benim External Interface bloğum modemin dağıttığı ip blogudur. Temel seviye kurulum yaptığım için sadece ilk etapta ihtiyacım olan ayarları yapıyorum siz isterseniz daha kapsamlı hale getirebilirsiniz.

Son olarak Default Pool bölümünde yukarıda oluşturduğumuz pool seçerek işlemi kaydediyoruz. Yük dengeleme işlemi için gerekli ayarları tamamladıktan sonra test edebiliriz.

Network Map ekranından yaptığımız tüm işlemleri grafik ekranında görebiliriz.

Aşağıdaki resimde de göreceğiniz gibi 10.25.25.125 ip adresine gelen istekler ekli olan serverlere pool ile eşit olarak dağıtılacaktır.

Artık yapmamız gereken oluşturduğumuz virtual server ip adresini tarayıcıda çalıştırarak kontrol etmektir. Bu işlemi yaparken ip adresi yerine hosts dosyasına tanımlamada yaparak domain ile gidebilirsiniz.

Gelen her yeni istekte cevap yük duruma göre farklı serverlerden gelecektir.

Module Statistics > Local Traffic bölümünden Pools istatiklerini görüntüleyerek trafiğin hangi servere dağıldığını ve detaylarını görebilirsiniz.

Bu işlemi daha fazla node oluşturarak pool içerisine dahil edebilir yükü daha fazla dağıtabilirsiniz. Node ve Pool ekleme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken kurallardan birisi de sadece aynı amaca hizmet eden uygulamaları pool içinde toplamaktır. Farklı bir uygulamayı mevcut poola dahil ederseniz işler karışabilir 🙂

Faydalı olması dileği ile.

F5 BIG-IP Node,Pool ve Virtual Server Ekleme - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

F5 BIP-IP Learning Mode

F5 BIP-IP Learning Mode 21 Temmuz 2024

www.irfankocak.com

İrfan KOÇAK - Tüm Hakları Saklıdır