Merhaba ,
10 yıldır Sophos ve Cyberoam ürünleri kullanan birisi olarak son zamanlarda hep farklı cihaz arayışına girmiştim bunun tek nedeni bir ürüne bağımlı olmamaktı. Kurulum adımlarına başlamadan önce Lab ortamı lisanslarında yardımcı olan Serdar AYDEMİR hocama teşekkür ederim sağolsun kendisi sürekli hadi hadi diyerek teşvik etti 🙂
Kuruluma Sophos web sitesine üye olup mysophos bölümünden gerekli dosyayı indirdiğinizi varsayarak başlıyorum. Eğer gerekli kurulum dosyalarını indirmediyseniz üye olarak My Sophos > Network Protection > Download installer ekranından kullanacağınız sanal platforma uygun versiyonu indirerek kuruluma başlayabilirsiniz.
Makale serisi boyunca VMWare kullanacağım için öncelikle ağ bağdaştırıcılarımızda bir kaç küçük değişiklik yapmamız gerekecek. Sizde aşağıdaki adımları takip ederek kurulum için gerekli ilk adımları yapabilirsiniz.
Sophos Xg firewall default Ip adresi 172.16.16.16 olduğu için VMnet1 Network Adaptörümüze 172.16.16.1 IP sini veriyoruz. Siz kurulumlarınızı donanım üzerinde gerçekleştirecekseniz mevcut Network adaptörünüze yine aynı bloktan bir IP vermeniz gerekecek. Sophos ürünlerinin 1. Portu Lan 2. Portu Wan olarak geldiği için bilgisayar ve cihaz bağlantısı sağlamak için 1 numaralı portu kullanmanız gerekecek.
Vmware tarafındaki değişiklikler için devam ediyoruz.
Öncelikle indirmiş olduğumuz sanal versiyonu import ederek devam ediyoruz.
Sanal versiyonumuzu vmware içine aktardıktan sonra arayüze erişim sağlayabilmek için bir kaç küçük değişiklik daha yapmamız gerekiyor. Bu adımda dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan birisi Sophos sanal versiyonlarında 4 gb ve üstü ram tanımlamak eğer daha az bir ram tanımlarsanız sistem çalışmayacaktır.
Memory : 4 Gb
Network Adapter 1 : Host-only
Network Adapter 2 : Nat
Tüm bu ayarları eksiksiz tamamladıktan sonra kurulum için sanal makinamızı başlatıyoruz. Cihazın varsayılan kullanıcı adı şifresi admin-admin olarak tanımlanmıştır.
Şifremizi girdikten sonra yukarıdaki resimde yer alan ekran bizi karşılayacaktır.Lisans anlaşmasını a harfine basarak kabul ederek devam ediyoruz. Sonraki adımlarda bir değişiklik yapmadan devam edeceğim.
Kurulum işlemimiz eksiksiz tamamlandıktan sonra tarayıcımızdan Sophos XG Firewall default bağlantı adresi olan https://172.16.16.16:4444 üzerinden web arayüzüne erişim sağlıyoruz.
Default IP : https://172.16.16.16:4444
Kullanıcı Adı : admin
Şifre : admin
Açılan ekranda Click to begin linkini tıklayarak cihazın arayüzüne erişmeden önce geçerli admin şifresini değiştirmemiz istenecek.
Şifreyi değiştirip lisans anlaşmasını kabul ederek genel ayarlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Şifre değiştirme işleminden sonra cihaz internet erişimi olup olmadığını kontrol ediyor eğer internet erişiminiz yoksa size aşağıdaki ekran gibi bir ekran gelmeyecek eğer bir hata varsa size ekranda uyarı ve kısa bir mesajın bulunduğu ekrana yönlendirecektir.
Cihaz adı , bölge ve saat ayarlarını yaptıktan sonra diğer ayarlar için devam ediyoruz.
Bölge ve saat ayarlarından sonra cihaz kayıt ekranı açılacaktır. Eğer demo versiyon indirdiyseniz kayıt olurken belirttiğiniz mail adresine demo lisans , varsayılan erişim bilgileri gibi detayların bulunduğu bir mail gelecektir. Gelen maildeki seri numarasını kullanabilir yada cihaz kayıt işlemini yapmadan da geçebilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış.
Lisans anahtarını girdiğimizde cihaz sophos servislerine bağlanarak cihaz kayıt işlemini yapacaktır. Eğer bir Sophos ID ye sahip değilseniz açılan ekranda yeni kayıt işlemi yapabilirsiniz yada eğer bir Sophos ID`niz varsa bilgileri girerek devam edebilirsiniz.
Sophos ID bilgileri ile login olduktan sonra sizden bir doğrulama daha istenecek gelen ekranda da lisans bilgilerini kontrol edip devam ediyoruz.
Cihaz kurulum işlemi tamamlandı fakat ben demo lisans kullanmadığım ve henüz mevcut lisansımı aktif etmediğim için cihazın hiç bir özelliği aktif edilmedi. Siz demo lisans ile aktif edecekseniz sizde böyle bir sorun yaşanmayacaktır.
Network configuration bölümünde cihazın Lan IP blogu , DHCP ve çalışacağı modu düzenleyerek adımlara devam ediyoruz.
Buraya kadar yapılan tüm ayarlarının sonunda Network protection bölümüne geçiyoruz. Açılan ekranda bize bazı seçenekler sunuyor bu seçenekleri seçmemiz durumunda cihaz bizim için bazı ek ayarlar ve kurallar oluşturuyor. Ben cihazı sıfırdan kendim kuracağım için hiç bir ayarı otomatik yaptırmıyorum.
Notifications and backups ekranında da istediğiniz gibi düzenleme yapabilirsiniz.
Ve cihaz kurulumumuz tamamlandı bu ekran 15-20 dakika kadar sürmektedir.
Ve cihaz kurulumumuz sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Artık cihaz üzerinde dilediğiniz gibi kurallar oluşturabilir ve cihazı yönetebilirsiniz. Daha önce Cyberoam firewall için de yaptığım gibi bu cihaz içinde makaleleri modül bazlı hazırlayacağım o yüzden bu makalede farklı bir konuya yer vermeyeceğim.
Faydalı olması dileğiyle.
Sophos XG Firewall Kurulumu - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Sophos Endpoint ile uygulama engelleme 23 Aralık 2020
Unutulan Sophos XGS Firewall Parolasını Resetleme 18 Aralık 2020
Sophos Intercept X Nedir? Nasıl Çalışır ? 17 Aralık 2020
www.irfankocak.com
İrfan KOÇAK - Tüm Hakları Saklıdır